Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Körömvirág: esőt jósol, rákot űz
  2024-02-02 22:49:08, péntek
 
 



Írta: Lázár Emese
Buján virágzik a körömvirág: a napsugár színű szirmok vidám színfoltjai a kerteknek, a növényből készült tea, tinktúra gyógyír a testnek.

Sok kedvenc nyári virágom van, ha rangsorolnám, akkor az első tízben minden bizonnyal benne lenne a körömvirág. Nem csupán azért kedvelem, mert termesztése nem igényel különösebb tudományt, de elsősorban azért, mert a sárga minden árnyalatában ragyogó virágai a nyári napsugarak derűjét, melegét sugározzák.

A körömvirág magját tavaly ősszel gyűjtöttem, és kora tavasszal, március végén szórtam el a kertben. Nem kapáltam, nem tápoldatoztam, a hanyagolás ellenére is tömött csoportokban virulnak az ágyásban a napsugár-szigetek. Jólesik ránézni a nem csak szép, de megbízható házi barométerként is szolgáló vidám társaságra.

Nem hiába nevezik népnyelven esőjóslónak is a körömvirágot, valóban megsúgja, ha esőre áll az idő. Az üzenetet reggel korán lehet megfejteni: ha hét-nyolc óra körül még csukva vannak a szirmok, aznap biztos az égi áldás.

Gyógyít a napsugaras virág
A körömvirág nem csak okos, de ehető, és igazi csodaszer is. Virágzata, levele, szára egyaránt olyan értékes hatóanyagokat tartalmaz, amelyeket már őseink ismertek, és amiket a modern gyógyszer- és kozmetikai iparban is alapanyagként használnak.

A körömvirágnak népnyelven számos elnevezése van: szemölcs-, diák-, kenyérbél-, borong-, gyűrű-, nátha-, tűz- vagy egyszerűen csak sárgavirágként emlegetik. A latin nevén, orvosi könyvekben a szigorú Callendula officinalis-nak nevezett növényből teát, tinktúrát és kenőcsöt készítenek, kivonata külsőleg, belsőleg alkalmazva áldásos.

Maria Treben könyvében azt olvashatjuk, hogy a ragacsos leveleiből, szárából és sárga virágából készült tea kiváló vértisztító, segíti a rákos vagy rákszerű daganatok, műtéti hegek, bőrproblémák, gombás fertőzések gyógyulását, és nagy előnye, hogy a főzetet orvosi felügyelet nélkül is lehet fogyasztani.

A körömvirágból készült kenőcs a visszerek ellenszere, de a naptól leégett bőrt is nyugtatja. A kenőcsöt patikákban, drogériákban meg lehet vásárolni, de otthon is könnyűszerrel elkészíthetjük. Kipróbáltuk.

Körömvirág kenőcs
A Treben-könyvben talált eredeti recepthez fél kiló disznózsír és két összmaréknyi körömvirág kell szárastul, levelestül, virágostul - mi fél adagot készítettünk, egy maréknyi növényből. A virágokat a déli napsütésben szedtük le, mivel a könyvek szerint ekkor van bennük a legtöbb hatóanyag. Megmostuk, megszárítottuk és felaprítottuk a virágcsokrot.

A negyed kiló disznózsírt megolvasztottuk, és, amikor felforrósodott, beledobtuk az apróra vágott növényt. Körülbelül egy percet hagytuk sercegni, aztán levettük a tűzről. A zsíros keveréket lefedtük és 24 órát hagytuk pihenni. Másnap újra felmelegítettük a megdermedt masszát, és steril gézen leszűrtük egy üvegtálba, jól kinyomkodva a zöldjéből a levet. Egy halványsárga, zöldes árnyalatú, ,,zöld" illatú, jól kenhető krém lett az eredmény.

A körömvirágból tinktúrát is lehet készíteni, ehhez egy marék virágot kell 1 liter igazi pálinkába beáztatni, és a napon, vagy meleg helyen két hétig érlelni. Aki a friss levet akarja megkóstolni, az tegye az aprított növényt gyümölcscentrifugába, és préselje ki.

A teához egy púpozott evőkanál növény és negyed liter víz, az ülőfürdőhöz ugyanannyi növény, és fél liternyi víz szükséges. A sárga virágokat vajas, margarinos vagy zsíros kenyérre szórva bátran meg lehet kóstolni. Finom és hangulatos nyári eledel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: felmelegítettük, megolvasztottuk, felforrósodott, elkészíthetjük, megszárítottuk, sárgavirágként, könnyűszerrel, tápoldatoztam, körömvirágnak, felaprítottuk, alapanyagként, hatóanyagokat, körömvirágból, barométerként, összmaréknyi, halványsárga, árnyalatában, bőrproblémák, csoportokban, drogériákban, rangsorolnám, körömvirágot, készítettünk, virágcsokrot, gyógyulását, színfoltjai, napsütésben, kinyomkodva, officinalis, termesztése, fogyasztani, disznózsírt, megkóstolni, ülőfürdőhöz, olvashatjuk, kipróbáltuk, napsugár színű, növényből készült, első tízben, sárga minden, nyári napsugarak, körömvirág magját, hanyagolás ellenére, üzenetet reggel, napsugaras virág, modern gyógyszer-, körömvirágnak népnyelven, latin nevén, szigorú Callendula, ragacsos leveleiből, rákos vagy, főzetet orvosi, Lázár Emese, Maria Treben,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ahogy emelkedik a rezgés...  Az elfogadásnak...  Ünnepelj csak  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  A Föld napja  Jó éjt  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Beney Zsuzsa - Álom  Esti kép  Facebookon kaptam  képre írva  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Beney Zsuzsa - Tavasz  Irgalom és ítélet  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Viharban csak az a fa marad ál...  A Föld napja  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Egyszerűen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  György napra  Ázzal aki csak szép  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Ma  Ahogy emelkedik a rezgés...  Miért nem menti meg Jézus...  Gábor Dénes gondolata  A fák lelke  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Maradék idő  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Szép estét kedves látogatóimna...  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Ébredj  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Esti kép  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Ünnepelj csak  Az Európai Unió is foglalkozik...  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Ha így haladunk...  Tehetségtelen gyerek nincs.  Beney Zsuzsa - Sirató  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran... 
Bejegyzés Címkék
napsugár színű, növényből készült, első tízben, sárga minden, nyári napsugarak, körömvirág magját, hanyagolás ellenére, üzenetet reggel, napsugaras virág, modern gyógyszer-, körömvirágnak népnyelven, latin nevén, szigorú Callendula, ragacsos leveleiből, rákos vagy, főzetet orvosi, körömvirágból készült, visszerek ellenszere, naptól leégett, kenőcsöt patikákban, maréknyi növényből, déli napsütésben, könyvek szerint, legtöbb hatóanyag, negyed kiló, apróra vágott, percet hagytuk, zsíros keveréket, megdermedt masszát, körömvirágból tinktúrát, marék virágot, friss levet, aprított növényt, púpozott evőkanál, ülőfürdőhöz ugyanannyi, sárga virágokat, felmelegítettük, megolvasztottuk, felforrósodott, elkészíthetjük, megszárítottuk, sárgavirágként, könnyűszerrel, tápoldatoztam, körömvirágnak, felaprítottuk, alapanyagként, hatóanyagokat, körömvirágból, barométerként, összmaréknyi, halványsárga, árnyalatában, bőrproblémák, csoportokban, drogériákban, rangsorolnám, körömvirágot, készítettünk, virágcsokrot, gyógyulását, színfoltjai, napsütésben, kinyomkodva, officinalis, termesztése, fogyasztani, disznózsírt, megkóstolni, ülőfürdőhöz, olvashatjuk, kipróbáltuk, esőjóslónak, vértisztító, napsugarak, népnyelven, körömvirág, alkalmazva, készítenek, sugározzák, gyűjtöttem, megbízható, ugyanannyi, napsugaras, hanyagolás, használnak, megfejteni, könyvekben, kozmetikai, egyszerűen, elnevezése, callendula, fertőzések, megdermedt, levelestül, hangulatos, patikákban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6761
  • e Hét: 31652
  • e Hónap: 63138
  • e Év: 267839
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.